Προς δραστικό περιορισμό του ψηφιακού μερίσματος

News->Επικαιρότητα - Πρόσωπα - Περιεχόμενο TV->Προς δραστικό περιορισμό του ψηφιακού μερίσματος [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Προς δραστικό περιορισμό του ψηφιακού μερίσματος

Νέο πλαίσιο: Οι διαθέσιμες συχνότητες δεν επαρκούν για την εκπομπή όλων των καναλιών

Προς δραστικό περιορισμό του ψηφιακού μερίσματος

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Δραστικός περιορισμός των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος στην Ελλάδα και παράλληλη μείωσή του και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Σύσσωμοι οι ιδιωτικοί, αλλά και οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και οι φορείς διαχείρισης των δικτύων υπέβαλαν στην Ε.Ε. πλαίσιο λειτουργίας προκειμένου να διασφαλιστούν οι εκπομπές της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η σχετική ανακοίνωση από τους εμπλεκόμενους αναμένεται να γίνει σήμερα.

Η προστασία των επενδύσεων των εμπλεκόμενων φορέων στην ψηφιακή, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ -μόνο στην Ελλάδα υπολογίζονται περί τα 40 εκατ. ευρώ- και βέβαια των συμφερόντων των τηλεθεατών, οι οποίοι με τη μετάβαση στις νέες εκπομπές επίσης καλούνται να κάνουν μια σημαντική -σε επίπεδο οικιακό- επένδυση σε εξοπλισμό σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, βρίσκονται πίσω από την ενέργεια αυτή.

Επειτα από κοινή πρωτοβουλία, για πρώτη φορά, των ιδιωτικών αλλά και των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης και διαχείρισης των ψηφιακών δικτύων προωθείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων, το οποίο ειδικότερα σε χώρες όπως η δική μας, όπου ο αριθμός των συχνοτήτων είναι περιορισμένος, συνεπάγεται μείωση του προς διάθεση ψηφιακού μερίσματος. Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη δοθεί τελικά ψηφιακό μέρισμα ή αν δοθεί, το κόστος του να είναι τελικά πολύ μεγάλο για όσους το διεκδικήσουν.

Επισημαίνεται ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στο συνολικό αριθμό συχνοτήτων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κατά την πλήρη μετάβαση στις ψηφιακές εκπομπές, αφού οι διαθέσιμες συχνότητες δεν επαρκούν για την εκπομπή όλων των καναλιών ειδικά στην περιφέρεια.

Πλαίσιο κανόνων

Στη σύσταση που υποστηρίζει ουσιαστικά σύσσωμος ο χώρος της τηλεόρασης ζητείται, μεταξύ άλλων:

* Η δημιουργία ζώνης προστασίας συχνοτήτων ώστε να μην παρενοχλείται η λήψη του σήματος από τις εκπομπές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

* Η λήψη σειράς πρόσθετων μέτρων, τεχνικού χαρακτήρα, ώστε να διασφαλίζονται πλήρως οι ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, πράγμα που ανεβάζει το κόστος για τη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

* Η ανάληψη από την πλευρά των εταιρειών τηλεφωνίας όλων των εξόδων που ενδεχομένως θα προκύψουν για τους τηλεθεατές, αν υπάρχουν παρεμβολές από τις εκπομπές τους.

Τα τελευταία χρόνια, πολύς λόγος γίνεται για το ψηφιακό μέρισμα, για τις συχνότητες δηλαδή που θα απελευθερωθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, μετά την πλήρη μετάβαση από τις αναλογικές στις ψηφιακές εκπομπές. Τις συχνότητες αυτές τις διεκδικούν τόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί όσο και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ μέρος τους χρειάζεται και για τη λειτουργία κρατικών φορέων (τηλεπικοινωνίες, στρατός κ.λπ.).

Από την εκμετάλλευσή τους εκτιμάται ότι θα προκύψει οικονομικό όφελος κυρίως για την πολιτεία, αλλά και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους.

Το οικονομικό όφελος για την πολιτεία, από τη βέλτιστη και πλήρη χρήση του μερίσματος -σε ιδανικές δηλαδή συνθήκες- εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
by Γεωρ. Μοσχίδης, 01 Dec 2010, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.04057 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters