Πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό από τον ΟΤΕ για ενίσχυση της ρευστότητας

News->Ελλάδα->Πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό από τον ΟΤΕ για ενίσχυση της ρευστότητας [ Find ]  
Στείλε το άρθρο με Email Πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό από τον ΟΤΕ για ενίσχυση της ρευστότητας

Πώληση θυγατρικών εταιρειών στο εξωτερικό από τον ΟΤΕ για ενίσχυση της ρευστότητας

otvdsl1_400

Την αναγκαιότητα πώλησης θυγατρικής εταιρείας, μετά εκείνη της Telecom Serbia και του HellasSat, υπογράμμισε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ. Μιλώντας στους μετόχους του Οργανισμού στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γ.Σ., ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Μ. Τσαμάζ, χαρακτήρισε αναγκαία την πώληση θυγατρικής εταιρείας από το εξωτερικό, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ομίλου και προεξόφλησε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι ελληνικές εταιρείες θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα αναχρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Τσαμάζ δεν κατονόμασε τη θυγατρική εταιρεία που θα πωληθεί, αλλά όλα δείχνουν ότι θα είναι η Globul (Βουλγαρία).

Η πώληση αυτή, όπως και εκείνη της Telecom Serbia, στόχο θα έχει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ΟΤΕ με την αποπληρωμή του δανεισμού του. Ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες στο κατά πόσον η εταιρεία θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις δανειακών συμβάσεων μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Δεν δίστασε δε, να αναφέρει ότι μια ενδεχόμενη αρνησικυρία του Δημοσίου σε μια τέτοια πώληση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία τον ΟΤΕ.

Mέχρι τον Αύγουστο του 2013 λήγουν χρηματοδοτικές συμβάσεις του ΟΤΕ ύψους 3,1 δισ. ευρώ, για τις οποίες εμφανίζεται ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ, με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα και τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές.

Την αδυναμία αναχρηματοδότησης του Οργανισμού ο πρόεδρος του ΟΤΕ απέδωσε στο γενικότερο οικονομικό κλίμα. «Δυστυχώς βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση όχι εξαιτίας της εταιρείας, αλλά λόγω του οικονομικού κλίματος» είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ακόμη ότι η Deutsche Telekom λίγα μπορεί να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση και χαρακτήρισε «λάθος» ένας μέτοχος (του 40%) να αναλάβει τις υποχρεώσεις του 100% των μετόχων. «Ο ΟΤΕ», κατέληξε ο κ. Τσαμάζ, «πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, μόνος του».

Χθες, κατά τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η διοίκηση του Οργανισμού δέχθηκε τις επικρίσεις συνδικαλιστών και μικρομετόχων, κυρίως για το θέμα της παροχής πριμ παραγωγικότητας ύψους 9 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστές θεώρησαν πρόκληση την απόφαση αυτή, αναφέροντας ότι η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη, τη στιγμή που έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τη μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων.

Επίσης, επικρίσεις συνδικαλιστών υπήρξαν και για το θέμα της μετάβασης της εταιρείας Cosmote σε κτίριο της εταιρείας Ακτωρ. Η διοίκηση του ΟΤΕ ανέφερε ότι η μετακίνηση αυτή θα καταστήσει πιο αποτελεσματική την οργάνωση της Cosmote -σήμερα στεγάζεται σε εννέα κτίρια- ενώ επιπλέον αναμένεται να εξοικονομήσει περί το 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μίσθωση για το νέο κτίριο θα ανέλθει σε περίπου 6 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Στα θέματα της ετήσιας γενικής συνέλευσης, χθες επανεξελέγη το ίδιο Δ.Σ., η θητεία του οποίου έληγε μέσα στον Ιούνιο.

Καθημερινή
by Γεωρ. Μοσχίδης, 17 Jun 2012, Comments(0)


Comments
Διακαίωμα σχολιασμού των ειδήσεων έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη


MKPNews ©2004-2005 All rights reserved
 
 

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it
Page generated in 0.47873 seconds with 15 queries
MKCorporate 1 template by visiblesoul
free counters