Λέσχη Δορυφορομανών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ για δορυφορικά & τεχνολογικά θέματα => Ειδήσεις - Φήμες ... => Μήνυμα ξεκίνησε από: adonis1 στις 20:25:30 pm, Πεμ, 12 Απρ 2018

Τίτλος: Τηλεοπτικές μεταδόσεις 4K: Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν στα δίκτυα και τους παρόχους
Αποστολή από: adonis1 στις 20:25:30 pm, Πεμ, 12 Απρ 2018
(http://www.sdtv.gr/photoshare/image-60F4_5ACF964F.jpg) (http://www.sdtv.gr/photoshare/share-60F4_5ACF964F.html)

Μπαίνουν σιγά σιγά οι βάσεις για τη νέα εποχή στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, καθώς το Ultra HD Forum (https://ultrahdforum.org/resources/phaseb-guidelines-description/) δημοσίευσε το δεύτερο σκέλος των κατευθυντήριων γραμμών για τις εταιρείες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεταδόσεις σε ανάλυση 4K. Ο οργανισμός ελπίζει ότι θα καταστεί εφικτή η μετάδοση video στα 100-120fps (ανάλογα με την περιοχή) με δυνατότητα fallback στα 60fps, ενώ προωθεί την χρήση δυναμικών HDR video formats όπως τα Dolby Vision και SL-HDR, αλλά και τα Dolby AC-4 και MPEG-H για τον ήχο.

Εξυπακούεται ότι όλα αυτά απαιτούν μεγάλο bandwidth και το Ultra HD Forum ποντάρει στο CAE (Content Aware Encoding) όπου η κωδικοποίηση θα μειώσει την χρήση των δεδομένων σε αρκετά χαμηλά επίπεδο. Τα δίκτυα που έχουν ήδη τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεταδόσεις σε ανάλυση 4K ίσως δεν χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάποια αναβάθμιση, ιδιαίτερα αν το περιεχόμενο τους περιλαμβάνει πολλές σταθερές εικόνες (π.χ. talk shows).

Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε απλά για κατευθυντήριες γραμμές και όχι για τελικό πρότυπο, επομένως, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι να δούμε μεταδόσεις σε ανάλυση 4K.

techgear.gr (https://www.techgear.gr/ultra-hd-4k-broadcast-guidelines-136413/)