Λέσχη Δορυφορομανών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ για δορυφορικά & τεχνολογικά θέματα => SDTV Ειδησάρια => Μήνυμα ξεκίνησε από: adonis1 στις 19:31:21 pm, Τετ, 11 Απρ 2018

Τίτλος: H ΝΗΚ ξεδιπλώνει τα σχέδια για τις εκπομπές 8Κ
Αποστολή από: adonis1 στις 19:31:21 pm, Τετ, 11 Απρ 2018
(http://www.sdtv.gr/photoshare/image-A283_5ACE3850.jpg) (http://www.sdtv.gr/photoshare/share-A283_5ACE3850.html)

Η δημόσια ιαπωνική ραδιοτηλεόραση NHK αναφέρει ότι ο προγραμματισμός της για την έναρξη των μεταδόσεων 8Κ την 1η Δεκεμβρίου προχωράει καλά. Τα ανώτερα στελέχη της NHK, μιλώντας στις εξειδικευμένες συνεδριάσεις UHD της MIPTV, δήλωσαν ότι η παραγωγή θεμάτων επιστήμης, δράματος, φυσικής ιστορίας, ακόμη και τεχνών και πολιτισμού, προστίθενται με ρυθμό περίπου 300 παραγωγών φέτος σε 4Κ ή 8Κ.

"Δεν αναμένω να βλέπω μπάρες χρώματος στην οθόνη που θα υποδεικνύουν ότι δεν έχουμε τίποτα να δείξουμε", ανέφερε ο Yukari Haysahi, ανώτερος παραγωγός της NHK στο Global Content Division. "Προχωρούμε γρήγορα με το περιεχόμενο 4K και τώρα προσθέσαμε και 8Κ στο μίγμα."

Περίπου 300 προγράμματα είναι έτοιμα έως τώρα για την 1η Δεκεμβρίου, και επειδή η υπηρεσία 8K θα είναι η "ναυαρχίδα" θα περιλαμβάνει και ορισμένα ειδικά προετοιμασμένα στοιχεία από το τμήμα των Ειδήσεων (αρχικά σε 4K). Η NHK παράγει επίσης περιεχόμενο για τους νεότερους θεατές και η πρόθεσή της είναι τελικά να συμπεριλάβει περισσότερα «καθημερινά» προγράμματα.

Ο σχεδιασμός της NHK δεν αγνοεί τη δέσμευσή της για το 4K/UHD και έτσι παρουσίασε μια δραματική περιπέτεια φαντασίας για τους εφήβους (Koujin, 110 λεπτά), συμπληρωμένη με το πιο σατανικό CGI multi-bug-eyed τέρας, η οποία αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής στους τηλεθεατές που έπρεπε να επαναληφθεί ένα μήνα μετά την πρώτη προβολή.

Επίσης ελκυστική για τους νεαρούς θεατές ήταν μια καταγραφή της συναυλίας της ιαπωνικής ροκ μπάντας Sakanaction σε μια τεράστια σκηνή, η οποία γυρίστηκε σε 8K με ήχο 22,2 καναλιών. Ο Atsushi Murayama (Αναπληρωτής Διευθυντής για το 8Κ στην NHK) εξήγησε ότι για την παραγωγή του σόου των 89 λεπτών χρησιμοποίηθηκαν οκτώ κάμερες 8Κ και πέντε κάμερες 4Κ, και παραδέχτηκε ότι αυτό δεν είχε γίνει ποτέ πριν σε τέτοια κλίμακα. "Δεν ήταν φτηνό, αλλά οι μουσικοί ήταν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με το τελικό αποτέλεσμα".

Σημειωτέον, και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η NHK σκέφτεται έξω από τα συνηθισμένα στερεότυπα των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, η NHK κάλεσε περισσότερους από 50 Ιάπωνες καλλιτέχνες - από τους οποίους επιλέχθηκαν πέντε - να προτείνουν ιδέες για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά η 8K. Η NHK παρουσίασε τέσσερις πολύ διαφορετικές εκδοχές, οι οποίες θα μπορούσαν τώρα να συνδυαστούν σε ένα ειδικό πρόγραμμα ή ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως gap filler μικρής διάρκειας στο πρόγραμμα.

digitaltvinfο.gr (https://digitaltvinfο.gr/news/news-hdtv/item/22115-h-nik-ksediplonei-ta-sxedia-gia-tis-ekpompes-8k)